Wat moet je eten in februari? + ontgiftend Kapha-recept

Feb 17, 2021

Nog maar een paar dagen geleden liep ik met een glibberende kleuter aan mijn hand over een bevroren meer en vandaag zit ik zomaar met mijn koffietje in een heerlijk beginnend lentezonnetje. Het kan verkeren..

We zitten nu midden in het Kapha-seizoen. En dat merk je aan alles. Officieel is het nog winter maar de dagen worden langer, de ergste kou is uit de lucht, de vogels beginnen weer te fluiten en de planten op mijn dakterras zitten al in knop.

 

Voorjaar = Kapha-seizoen

Volgens Ayurveda is februari het begin van het Kapha-seizoen. Kapha-dosha is een combinatie van de elementen water en aarde en dat merk je. De droge, koude lucht uit het Vata-seizoen maakt plaats voor warmer en natter weer. De sneeuw smelt en het regent meer waardoor de rivieren buiten hun oevers treden. Je ziet dat de sapstromen weer op gang komen doordat de planten weer in knop komen en de eerste krokusjes hun kopjes voorzichtig boven de grond steken.

En ook in ons lichaam begint de boel weer te stromen. Letterlijk en figuurlijk. In de winter trekken we ons het liefst terug in huis onder een dekentje op de bank. Maar zodra het warmer wordt begint de energie te stromen en komt alles weer in beweging.

Ook fysiek komt de boel weer op gang. Je lichaam gaat nu het beschermende vet en slijm dat het tijdens de winter opgebouwd heeft, weer afstoten. Dat merk je doordat je bijvoorbeeld een loopneus krijgt of last krijgt van voorjaarsallergieën. Vooral Kapha-types kunnen nu klachten krijgen en merken dan vaak dat ze zich zwaar, traag en verstopt voelen. 

 

"Zoals de macrocosmos is de microkosmos"

Hoe je het ook wendt of keert; wij zijn onderdeel van de natuur en wat er om ons heen gebeurt heeft direct invloed op wat er in ons lichaam gebeurt.

In het voorjaar wordt het vuurelement steeds sterker, zowel buiten als in ons lichaam. Niet alleen wordt de zon met de dag sterker, ook je agni -je spijsverteringsvuur- wordt sterker. Dit zorgt ervoor dat het vet en slijm dat je lichaam afgelopen winter zo zorgvuldig opgebouwd heeft nu 'opbrandt' en dat de opgebouwde toxines in je lichaamsweefsels aan je bloed afgegeven worden zodat je lichaam ze kan elimineren.

 

Lente = Reinigen

Van oudsher is februari een vasten-maand. De Romeinen deden het al (het Latijnse woord februa betekent zuivering) en voor Christenen begint deze week de vastentijd. En dat is niet voor niets. Vasten in de lente reinigt namelijk je lichaam nadat je het een winter lang volgestopt hebt met vet en koolhydraatrijk eten. Een lente-reiniging maakt je lichaam klaar voor de zomer.. en je bikini-body. Daarom is deze tijd van het jaar het ideale moment om je voeding aan te passen zodat je je weer licht en energiek voelt en makkelijk jouw ideale gewicht bereikt.

Ook al doe je er niks voor, je merkt rond deze tijd vaak een verschuiving in je lichaam op. Je lichaam gaat het vet dat het tijdens de winter opgebouwd heeft om je te beschermen tegen de kou nu loslaten. Net zoals mijn konijn vroeger vanzelf haar wintervachtje in het voorjaar verloor, verliezen wij ook vanzelf onze bescherming voor de kou in deze tijd van het jaar. Ons lichaam pelt als het ware die iets te dikke winterjas vanzelf af.

Ik merk de laatste dagen bijvoorbeeld dat mijn eetlust minder wordt en dat mijn ontlasting donkerder wordt. Dit is een teken dat mijn lichaam zich aan het ontgiften is zodat het afslankproces kan beginnen. En dat is goed nieuws want ook ik ben nu een paar kilo zwaarder dan aan het eind van de zomer.

Met wat extra vet en kilo's is dus helemaal niets mis, maar als je je nu moe, grieperig of verstopt voelt dan is dat een teken dat je teveel Kapha hebt en dat je de balans moet zien te herstellen. Zodat deze typische seizoensklachten niet overgaan in chronische klachten.

 

Gevoelens in februari

Kapha heeft ook invloed op hoe je je geestelijk voelt. Februari kan een uitdagende maand zijn voor relaties, met jezelf en met anderen. Misschien voel je je bij vlagen verbitterd, heb je last van zelfkritiek of voel je dat je tekortschiet op sommige gebieden.

Laat je hierdoor niet teveel van de wijs brengen. Deze gevoelens zijn een belangrijk signaal dat je lichaam zich voorbereidt op de lente door opgeslagen winterenergie -in de vorm van vet, maar ook in de vorm van emoties- vrij te geven. Deze opgeslagen energie verstopt de lever, wat kan leiden tot emotionele bitterheid en gevoelens van frustratie.

Als je hier last van hebt dan is het belangrijk om je lever te reinigen en je metabolisme een kickstart te geven met behulp van ontgiftende voeding. Vooral bitter voedsel is heel goed maar ook een glas lauwwarm water met citroensap op een nuchtere maag kan wonderen doen. 

Een paar keer per dag een mantra opzeggen kan je ook helpen. Schrijf bijvoorbeeld deze intentie op een Post-it en plak die op je spiegel, laptop of een andere plek waar je hem vaak ziet en herhaal je mantra zo vaak mogelijk: "Ik maak tijd om mijn lichaam, geest en ziel te voeden."

   

Wat moet je eten?

Omdat je lichaam in Februari de omslag moet maken van een guur winterweer naar zacht lenteweer, moet je voeding beide eigenschappen in balans brengen.

Zo aan het begin van het reinigingsseizoen kan je lichter voedsel gaan eten, maar omdat het nog steeds koud is, heb je -zeker als je veel Vata hebt- nog wel behoefte aan voedende en opbouwende voedingsmiddelen zoals aardappelen, wortelgroenten of rijst. Dit in combinatie met zure smaken en bitter voedsel helpt je om je lever mild te reinigen.

Een Kapha-matigend voedingspatroon met groene bladgroenten en zure smaken helpt je om je licht en fris te voelen. Boekweit en rogge zijn ideale granen om nu te eten omdat ze verwarmend zijn voor de winter en vocht afdrijvend en drogend voor de lente.

Scherpe smaken helpen je (vet)metabolisme te versnellen en verstoppingen op te lossen. Komijn, cayenne en chilipeper helpen je spijsverteringsvuurtje aan te wakkeren en die zware winterjas af te schudden. De verwarmende en reinigende eigenschappen van kurkuma en zwarte peper zijn precies wat je lichaam deze maand nodig heeft. 

Bonen, kikkererwten en linzen zijn heel goed om nu te eten omdat ze vezelrijk zijn en een gezonde eliminatie bevorderen. Je merkt misschien zelfs dat bonen in februari zoeter smaken dan in oktober - dit is een manier van de natuur om je te helpen gezonde keuzes te maken. 

Groene bladgroenten (boerenkool, andijvie, spinazie en snijbiet) zijn bitter en werken daarom reinigend voor je lever. Kruisvormige groenten zoals kool, broccoli, bloemkool en spruitjes zijn ook een goede keus.

In het recept dat ik hier met je deel komen al deze goede eigenschappen samen. Deze heerlijke curry bevat verwarmende specerijen, ontgiftende bloemkool en vezelrijke linzen en is het ideale comfort food om deze maand te eten. 

 

Meer weten over de invloed van de dosha's op de seizoenen?

Is je interesse gewekt en wil je meer weten over Kapha- en Vata-dosha en wil je leren wat je moet doen om die in balans te brengen? Download dan hier mijn gratis e-book Ben jij in Balans?

 

Recept voor februari: Bloemkoolcurry met linzen

Ingrediënten (4 porties)

  • 2 el ghee of zonnebloemolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el currypasta of 1 el kerriepoeder
  • duim geraspte verse gember
  • 200 gr gedroogde rode linzen
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 biologisch bouillonblokje
  • 500 ml water
  • 500 gr bloemkool in roosjes
  • verse koriander
  • limoen
  • Basmatirijst, boekweit of rogge

Bereid de granen volgens de verpakking. Roerbak de ui, knoflook, gember en currypasta een paar minuten in het vet totdat de pasta begint te geuren. Voeg de linzen toe en zorg dat ze bedekt zijn met de pasta. Schenk de kokosmelk en de helft van de bouillon erbij en laat 15 minuten op een laag vuur koken. Voeg de bloemkool toe en laat nog zo’n 8-10 minuten doorkoken. Serveer met koriander, limoen en evt een schep (plantaardige) yoghurt.

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan