Het perfecte ontbijt voor meer energie en minder kilo's

Feb 10, 2021

Merk jij dat je de laatste tijd moeilijk uit bed komt en langzaam op gang komt? Blijf je die snooze-button maar indrukken terwijl je weet dat je op moet staan omdat je nog zoveel te doen hebt? Heb je soms het gevoel dat je niet vooruit te branden bent? Of voel je je gewoon zwaar?

Grote kans dat je last hebt van een verhoogd Kapha. Volgens Ayurveda is Februari het begin van het Kapha-seizoen. Na de winter waarin je lichaam vooral druk was met reserves opbouwen en energie vasthouden, is het nu tijd om die extra ballast weer kwijt te raken.

 

Reinigen & Ontgiften

In de winter beschermt je lichaam zichzelf tegen kou en virussen door extra energie op te slaan in de vorm van vet (ter isolatie) en slijm (ter bescherming van je slijmvliezen). 

Dit is een heel mooi beschermingsmechanisme maar het kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van congestie of constipatie waardoor er in je spijsverteringskanaal toxines opbouwen. Dit principe -in combinatie met vet, zoet en koolhydraatrijk voedsel dat we in de winter graag eten- vergroot de kans op een verhoogd Kapha waardoor je je zwaar, moe of ongemotiveerd voelt. En daarom is het heel belangrijk om in deze periode van het jaar je lichaam te reinigen en te ontgiften. Hoe je dat kan doen, vertel ik je hieronder.

 

Verbeter je vetmetabolisme & schildklieractiviteit

Citrusvruchten zoals mandarijnen, sinaasappels en grapefruit zijn vanwege hun opwekkende eigenschappen de ideale remedie tegen vastzittend slijm, overtollig vet en opgeslagen toxines.

Volgens Ayurveda ligt het geheim van citrusvruchten in de combinatie van de smaken zuur en bitter. Deze reinigende smaken stimuleren de galproductie, die er op zijn beurt weer voor zorgt dat de lever wordt gereinigd met als gevolg dat het cholesterol- en triglyceridegehalte in het bloed verlaagd wordt. 

Grapefruit verbetert het zogenaamde vetmetabolisme, het zorgt ervoor dat je vet gaat verbranden en het verlaagt ook nog eens het cholesterolgehalte en vermindert het insulineniveau. Een echt superfood dus! Grapefruit kan je metabolisme een heuse kick-start geven, waardoor de schildklieractiviteit toeneemt. Met meer energie en minder kilo's als resultaat :)

Rauwe honing is de enige 'veilige' zoetstof voor Kapha's of voor wie last heeft van congestie, een trage spijsvertering of overgewicht. Net als grapefruit versterkt honing het vetmetabolisme. De gember stimuleert je agni, wat betekent dat het je spijsverteringsvuurtje opstookt waardoor je meer energie krijgt. De verwarmende eigenschappen van honing en gember en de verfrissende kwaliteit van kardemom verhoogt je concentratie en je vermogen om goed te analyseren.

En daarom wil ik een heerlijk en simpel recept met je delen dat je helpt om je dag niet alleen vol energie te beginnen maar dat je ook helpt om de opgeslagen gifstoffen van de afgelopen winter te elimineren.

 

Grapefruit met honing, gember en kardemom

Ingrediënten (1 portie)

  • 1 grapefruit
  • snufje gedroogd gemberpoeder
  • snufje kardemompoeder
  • 1 tl (rauwe) honing

Pel de grapefruit en snijd in hem in plakken. Meng de specerijen door de honing en sprenkel over de grapefruit.

 

Contra-indicatie

Let op als je last van je schildklier hebt, een hoge bloeddruk hebt of bij het gebruik van antidepressiva. Als je hier medicatie voor gebruikt of slaapmiddelen of antibiotica neemt, overleg dan eerst met je arts voordat je grapefruit aan je dieet toevoegt.

 

Hoe toxisch ben jij?

Ben jij benieuwd of jouw lichaam eraan toe is om de opgeslagen gifstoffen van de afgelopen winter te elimineren en hoe je dat het beste kan doen? Doe dan hier gratis de test Heb jij last van ama?

Zijn jouw Body, Mind & Soul in balans?

 

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen maar gezond eten, voldoende bewegen, af en toe mediteren en goed slapen. Het betekent dat je goed zorgt voor zowel je lichaam als je geest én je ziel en dat je manieren zoekt om ze allemaal in min of meer gelijke mate te voeden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals ontdekken welke voeding en leefstijl past bij jouw body-mind type en dingen doen die je een diep gevoel van voldoening geven. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? 

Doe de scan