3 x gezond de herfst door (+ mijn favo herfstrecept)

Oct 14, 2021

Jong geleerd is oud gedaan.. 

Afgelopen zondag stond ik nog in een heerlijk herfstzonnetje buiten te borrelen en vandaag slaat de regen tegen de ramen. De herfst is nu écht begonnen.

 

Herfst = Vata-seizoen

Elk seizoen heeft zijn eigen eigenschappen. De eigenschappen die in de herfst de boventoon voeren zijn koud, droog en bewegelijk. Dit zijn de eigenschappen die bij het element Lucht horen. Lucht voelt koud en droog aan en is bewegelijk. Denk maar eens aan een fikse herfststorm.

Ik merk het meteen aan mijn lichaam en geest; ik krijg koude handen en voeten, mijn huid wordt droger en mijn geest wordt onrustiger. Het lijkt wel of mijn gedachten alle kanten opwaaien.

In de Ayurveda wordt de herfst ook wel het Vata-seizoen genoemd: het is koud en winderig en dat zijn de kwaliteiten die overeenkomen met Vata-energie. Als je van jezelf al veel Vata-energie hebt, dan kan je in de herfst makkelijk uit balans raken. Dat merk je bijvoorbeeld aan een gespannen gevoel, warrige geest, piekeren, krampen, pijn, slapeloosheid, een uitgeput, stuurloos en/of opgeblazen gevoel of constipatie. 

Als je hier last van hebt dan helpt het om ervoor te zorgen dat kou, droogte en bewegelijkheid niet gaan overheersen. Dat kan je doen door een paar simpele aanpassingen in je voeding en leefstijl aan te brengen. Door warmte, vocht en rust in te brengen zorg je voor balans. Zodat verkoudheid, virussen en herfstdepressies geen kans maken.

Deze tips helpen je om de herfst goed door te komen.

 

Tip 1: Zorg voor warmte & vocht

Om de kou te bestrijden voed je jezelf met warm eten en drinken; eet vooral warme, soepachtige, zware en olieachtige gerechten
 zoals havermoutpap, dikke soepen, stoofpotjes en knolgroente zoals bietjes, zoete aardappel, knolselderij en pompoen. Wees niet bang om vet te gebruiken! Ghee, olijfolie en kokosolie mag je nu lekker veel toevoegen aan je eten. Het is nu niet de juiste tijd voor rauwkost, salades en vers fruit. Stoof je fruit liever of kook het met je eten mee.

Een van mijn favoriete recepten in deze tijd van het jaar is Kerrie Masala met pompoen. De verwarmende specerijen en aardende pompoen zorgen ervoor dat je warm en gegrond blijft. Dit gerecht is trouwens ook favoriet bij kinderen omdat het zo lekker zoet en troostend is; het ultieme comfort food :)

 

Recept voor Kerrie Masala met pompoen

Ingrediënten (4 porties)

  • 1 flespompoen in blokjes
  • 2 el kokosolie
  • 2 teentje knoflook
  • duim gemberwortel
  • 1 grote ui
  • 4 tl kerriepoeder
  • 2 tomaten 
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 limoen
  • sojasaus
  • vissaus of zout
  • amandelen of cashewnoten
  • bladselderij of koriander
  • Basmatirijst of quinoa

Bereiding

Verhit de olie in een (gietijzeren) pan en fruit de fijngehakte ui, knoflook en gember aan. Voeg het kerriepoeder en de tomaat toe en bak even mee. Doe dan de pompoenblokjes en kokosmelk in de pan en laat 15-20 minuten sudderen tot de pompoen net gaar is.

Proef en maak op smaak met limoensap, wat sojasaus, vissaus of zout en peper. Garneer met de noten en selderij of koriander. Lekker met Basmatirijst of quinoa en een frisse komkommersalade.

Eet smakelijk!

 

Tip 2: Zorg voor rust & regelmaat

Merk je dat je je lastiger kan focussen de laatste tijd? Dat heeft te maken met het luchtelement van Vata. Dit winderige element zorgt ervoor dat je gedachtes alle kanten opwaaien, net zoals de wind buiten.

Om dat warrige gevoel tegen te gaan is een dagelijkse routine heel belangrijk. Dat geeft rust in je hoofd en regelmaat aan je leven. Probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan en op dezelfde tijden te eten. Ook is het heel belangrijk dat je op tijd naar bed gaat en dat je voldoende slaapt. Probeer elke dag rond 22:00 naar bed te gaan en acht uur te slapen.

En zoek -zoveel mogelijk- de stilte op. Steek wat kaarsjes aan en lees een mooi boek of luister naar mooie muziek. Doe een rustige vorm van yoga zoals Hatha, Yin, of yoga Nidra. Probeer elke dag even te mediteren of een ademhalingsoefening te doen, als is het maar één minuut. En tuinieren of wandelen in de natuur is ook heel goed. Minder nieuws en sociale media volgen is trouwens ook een goed idee.

 

Tip 3: Stook je verteringsvuur op

Je spijsverteringsvuur oppoken is één van de beste dingen die je voor je gezondheid kan doen. Zeker nu de winter voor de deur staat. Het wordt kouder en je lichaam moet harder werken om warm te blijven en om virussen buiten te houden. Door je verteringsvuur op te poken houd je verkoudheid, virussen en herfstdepressies op afstand. Daarnaast verbrandt dit vuurtje overtollige gifstoffen die je in de loop van het jaar opgebouwd hebt waardoor klachten verdwijnen, je meer energie krijgt en je makkelijk je natuurlijke gewicht hervindt.

Wil je weten hoe je dat het beste kan doen? Volg dan hier mijn gratis masterclass waarin ik je vertel waarom je spijsvertering zo belangrijk is voor een goede gezondheid. En ik deel de #1 tool met je waarmee ik mijn spijsvertering verbeterde waardoor ik binnen een paar weken gezonder en energieker werd en blijvend meer dan 10 kilo afviel.

 

Ontdek de kunst van simpel leven 


 

Voel jij je overweldigd door alles wat je 'moet' doen? Heeft steeds maar weer iets nieuws proberen, nóg harder je best doen en jezelf wegcijferen je uitgeput? Meld je dan aan voor de VIP-lijst voor simpel leven en ontdek hoe je meer tijd, rust en energie creëert voor de dingen die er écht toe doen.

Ja, dat wil ik!